Scetka Sonicare

Ustna nega & vaše zdravje

Dobro ustno zdravje niso samo bleščeči zobje brez lukenj. Videz vaših zob in občutek zob v ustih vplivata na govor. Kot potrjujejo nedavne raziskave, učinki pravilne ustne nege sežejo dlje od ust, saj z dobrim ustnim zdravjem zelo prispevate k izboljšanemu celotnemu (sistemskemu) zdravju.

Dvakrat na dan za bolj zdravo telo.

Vaše ustno zdravje je le del vašega celotnega zdravja. Ta medsebojna povezava pomeni, da lahko šibko ustno zdravje oslabi celotno zdravje in obratno, nekatere bolezni in zdravstvene težave lahko vplivajo na vaše zobe in dlesni.

Vpliv parodontalne bolezni na sistemsko zdravje

Srčno-žilne bolezni

Kako so povezane parodontalna bolezen in srčno-žilne bolezni?

Nekatere bakterije in vnetni mediatorji, ki se sproščajo ob vnetju obzobnih tkiv, so udeleženi pri nastanku ateroskleroze srčnih žil.

Bolniki z napredovalo parodontalno bolezen, so zato izpostavljeni dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt kot ljudje brez vnetja obzobnih tkiv. Če k temu dodamo še druge dejavnike tveganja, potem se verjetnost, da bo prišlo do tega zapleta stopnjuje.

K sreči izboljšano ustno zdravje, kot je recimo odstranitev vnetja v ustih, pomeni znižanje krvnega tlaka, pozitivno pa vpliva tudi na zdravje srca. (3)

1. Wu et al. University of Buffalo study. Arch Int Med October 2000.
2. Loesche WJ. Periodontal disease as a risk factor for heart disease. Compendium 25:976-982.
3. Journal of Periodontology, October 2004

 Vpliv parodontalne bolezni na sistemsko zdravje


Prezgodnji porod in manjša porodna teža novorojenčka


Parodontalna bolezen lahko povzroči prezgodnji porod in manjšo porodno težo novorojenčka. Raziskave so pokazale, da je pri nosečnici z napredovalo parodontalno boleznijo sedemkrat večja verjetnost, da bo rodila prezgodaj in da bo imel novorojenček premajhno telesno težo.

Krvaveče dlesni, ki se pojavljajo pri mnogih nosečnicah, pomenijo tveganje za nastanek gingivitisa, ki se navadno razvije v drugem trimesečju. To tveganje pripisujejo večji koncentraciji estrogena in progesterona, ki spodbujata pretok krvi, kar povzroča lažji razvoj zobnih oblog.

Kot pravi strokovna razlaga, gramnegativne anaerobne bakterije, endotoksini teh bakterij in vnetni mediatorji, ki se sproščajo ob vnetju, s krvjo nosečnice preidejo v plod, kar lahko sproži prezgodnji porod oziroma manjšo porodno težo novorojenčka. (1, 2, 3, 4)
  1. Journal of Clinical Periodontology 2005; 32, 45-52.

  2. Journal of the American Dental Association 2001; 132, 875-880.
  3. Journal of Periodontology 1996; 67, 1103-1113.
  4. Journal of Periodontology 2002; 73, 911-924.Pljučna obolenja

Večina pljučnic je posledica aspiracije patogenih mikroorganizmov, ki so navadno na površini sluznice ust ali žrela. Ker so zobne obloge zaloga mikroorganizmov, je pri bolnikih z vnetjem obzobnih tkiv večja nevarnost, da zaradi aspiriranja sline zbolijo za pljučnico. Aspiriranje teh ustnih izločkov lahko pri ležečih bolnikih na intenzivnih oddelkih, bolnikih po kapi ali starejših nepokretnih ljudeh v domovih za ostarele povzroči vnetje pljuč. Pri aspiracijski pljučnici, ki jo povzročijo gramnegativne anaerobne bakterije iz ustne votline in žrela, pa je smrtnost 30-odstotna in več.

Sladkorna bolezen

Ljudje z sladkorno boleznijo so bolj dovzetni za vnetja, tudi vnetja obzobnih tkiv. Sladkorna bolezen povzroči hitrejše napredovanje parodontalne bolezni. Zvišana raven sladkorja v krvi povzroči poškodbo krvnih žil in upočasni celjenje ran. Prav tako bolniki s sladkorno boleznijo kažejo slabšo odpornost organizma, ker so prizadete obrambne celice. Zato je stanje obzobnih tkiv pri bolnikih s slabo urejeno ravnjo sladkorja v krvi slabše. Poleg tega parodontalna bolezen poveča tveganje zapletov sladkorne bolezni.

Osnovna načela dobrega ustnega zdravja so precej preprosta. Običajno nam vzamejo le nekaj minut dnevno. Ščetkati je treba zobe, uporabiti zobno nitko in dnevno očistiti jezik. Redno je treba obiskovati zobozdravnika in ustnega higienika ter omejiti prigrizke med obroki. Kadar so usta in zobje zdravi, so videti najlepše, pa tudi občutek v ustih je najboljši in tveganje za razvoj ostalih bolezni zmanjšano. Skrb za zobe in dlesni naj bo poleg pravilne prehrane in redne telesne dejavnosti ena od glavnih skrbi za vaše zdravje.